<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, juni 25, 2009

Nog meer bessen


Lady Elinor Fettiplace zal in juni 1604 erg druk in de weer zijn geweest. Van alle bessen maakte zij gelei en conserven. In haar kookschrift geeft ze meer dan twee dozijn recepten voor het inmaken van fruit. Bessen van allerhande rassen spelen daar een grote rol in. In The Country Housewifes Garden van William Lauwson staat: Your borders on every side hanging and dropping with Feberreis, Raspberries, Barberries, Currans and the Roots of your trees poudred with Strawberries, Red, White and Green what a pleasure this is'!
De bosaardbeitjes onder de bomen waren er natuurlijk niet alleen voor het mooi, maar ook voor het lekker en voor het gezond. Van de wilde aardbeitjes maakte ze ook fruitsnoepjes voor de medicijnkast. Berberis-bessen zullen we nu vanwege de akelige stekels aan de takken niet zo snel meer oogsten. Feberry of feaberry is een ander woord voor gooseberry, dus de kruisbes. Zeer geliefd in Engeland, ook als saus bij vlees en vis.
In Gerards Herball uit 1597 kom je de Feberry ook tegen. Behalve voor de saus gebruikten de Engelse huisvrouwen het sap van de kruisbes ook in plaats van verjus, hetgeen volgens Gerard de soepjes erg smakelijk maakt en daarnaast heel goed als koortsremmer.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage