Slavink
Wanneer ik voor het laatst een slavink gegeten heb? Ik zou het niet weten. Maar sinds gisteren weet ik wie hem heeft bedacht. Op de rommelmarkt kocht ik een boek met de titel Van Sudderlap tot Slavink, over 100 jaar
slagersdynastie Spoelder in Laren. Na de Pasen blijft bij zijn vleesadviseur Boerwinkel het nodige vlees over. Die maakt een soort grof varkensgehakt met koffiemelk, een ei, beschuit, kruiden en zout, vormt ze tot rolletjes en wikkelt ze in eveneens overgebleven ontbijtspek. Gebakken en met sla op tafel gezet. Dit vertelt hij aan slager Spoelder. Op de vraag wat de familie Boerwinkel erbij gegeten had, luidde het antwoord: Sla!.
Ton Spoelder ging aan de slag en lanceerde de slavink. Diezelfde week verkocht hij er al 300. Met gepaste zendingsdrang verspreidde hij het recept onder collega Keurslagers, er werd gedemonstreerd en geoefend. Het begin van een zegetocht van het vlugklaarvlees. En vandaar de opkomst van Slow Food.
Labels: slavink
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage