<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, juli 23, 2009

Aardappel


Deze prachtige rode piepertjes kreeg ik van de Ommuurde Tuin in Renkum. Oo na het koken blijven ze van binnen en buiten mooi rood. Ze heten Emma en zijn een primeurrasje. Smaken ook nog lekker. Gewoon gekookt, af laten koelen en aardappelsalade van gemaakt tijdens een van die warme dagen.
De aardappel is pas in de 18e eeuw enigszins populair geworden. Goethe houdt al een warm pleidooi:

Morgens rund, mittags gestampft,
Abens in Scheiben, dabei solls bleiben.
Es ist gesund.


De chips en frietjes zijn duidelijk nog niet uitgevonden. Dan had hij vast vijf aardappelmomenten genoemd. En telt aardappelsoep niet mee? In ieder geval hier een recept voor aardappelsalade zoals Goethe die - in schijven - at.

Aardappelsalade met veel uien en knoflook
Nodig: 1 kilo aardappelen, 2 flinke uien, 2 tenen knoflook, olie, azlijn, zout en peper.
Bereiding: Stoom de aardappelen in de schil gaar, laat ze afkoelen en schil ze. Snijd ze in niet te dunne schijven.
Schil de uien en snijd ze in dunne ringen, hak de knoflook fijn.
Maak een vinaigrette van olie, azijn, peper en zout. Doe er de knoflook bij en roer goed dooreen.
Doe aardappelschijven en uienringen in een schotel en meng er de vinaigrette door.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage