<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, juli 20, 2009

Korte poten en paprika


Bij de Turkse groentenboer in Culemborg kochten we heerlijk milde zachtgroene paprikas. Wat we er mee doen vertel ik morgen. Er begon er eentje al rood te verkleuren en toen ik gisteren de hond op schoot had, snaaide hij dit prachtige exemplaar van de schaal. Eerst knabbelde hij er het puntje af, vervolgens begon hij aan het steeltje. Het ding is inmiddels behoorlijk aangevreten, want hij knaagt wat, sjouwt er mee rond, verstopt hem, om dan opnieuw te beginnen.
Ooit afgevraagd waarom teckels van die korte pootjes hebben? Onderzoekers Heidi Parker en Elaine Ostrander van het National Institute of Health in Bethesda (USA)
stellen in Science, dat dezelfde genverandering voor teckels, bassets en andere kortpotige hondenrassen hiervoor verantwoordelijk is. 835 honden van 76 rassen werden aan een erfelijkheidsonderzoek onderworpen. 19 met korte poten, en die hadden erg veel vergelijkbaar genmateriaal, juist bij het FGF-gen dat groei bevordert. Of gebrek daaraan. Maar ook al vind je vergelijkbaar genmateriaal bij alle korte poten, dan nog worden er in veel landen op verschillende manieren laag bij de grond levende honden gefokt. Daarom geloven de onderzoeksters, dat de veranderingen in het genetische materiaal al vroeg in de hondengeschiedenis begonnen is, en later, bij het fokken van teckels, corgis of bassets, steeds verder geselecteerd is.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage