Neanderthaler-genen
Om de een of andere reden spreekt de vroege mens uit het Neanderthal ons aan. Het verschijnen en verdwijnen van de Neanderthalers fascineert. In de zojuist verschenen Science een verhaal over de vergelijking van het genmateriaal van zes skeletten uit afzonderlijke vindplaatsen. Wat leert die vergelijking ons?
Waarschijnlijk is de Neanderthaler uitgestorven wegens gebrek aan bevolkingsdichtheid. Vroeger dachten we dat er op het laatst tegelijkertijd pakweg vijftigduizend waren, het blijken er maximaal tienduizend, eerder ongeveer zevenduizend geweest te zijn.
Honger en ziekte is niet de hoofdoorzaak van het uitsterven, meent de prehistorisch archeoloog van het Bonner Landesmuseum Ralf Schmitz, co-auteur van het artikel in Science. Ook heeft komst van de Homo sapiens ongeveer dertigduizend jaar geleden de Neanderthalers niet verdrongen.
Het mitrochondriale dna-onderzoek heeft uigewezen dat de Neanderthaler en de moderne Europese mens geen familiale banden hebben. Het is dus echt een doodlopende tak geweest.
De onderzoekers van het Leipziegr Max-Planck Instituut voor evolutionaire antropologie hebben in het totaal zes skeletten uit Spanje, Kroatie, Kaukasus en Neanderthal zelf onderzocht. Het onderzoek spitste zich toe op het via de moeder geerfde mitochondrische DNA, dat inmiddels geheel verklaard kan worden. Tot verbazing van de archeologen, bleken twee skeletten 1856 van de 16.500 dna-codes gemeenschappelijk te hebben. Een Rijnlandse en een Kroatische neanderthaler bleken nabije verwanten. Het kan dus neit anders dan dat deze twee een gemeenschappelijke oeroma hadden, die nogal wat van Europa heeft gezien. Je kunt vragen stellen over de Wanderlust van de Neanderthalers. Alle skeletten leken genetisch trouwens erg op elkaar. Dat klinkt naar een vorm van inteelt aan het eind van de overlevingsperiode.
Labels: Neanderthalers
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage