<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, juli 06, 2009

Platte perzik of Pentoo


In Frankrijk was ik ze al een paar keer tegengekomen, maar in ons dorp nog niet. Toch heeft de platte of wilde perzik Nederland het laatste jaar geheel veroverd. Van neef A. kreeg ik een zakje. Smullen. Later vond ik ze bij de Turkse groentenboer in Culemborg. Ach, als je voor de kersen over de Lingedijk omrijdt, moet dat voor de platte perzik ook kunnen. Ze zijn heerlijk, sappig maar stevig vlees, zoet en fris tegelijk en ze happen veel gemakkelijker weg dan de ronde.
Deze platte perzik heet dan weliswaar wild, maar is dat al lang niet meer. Import is vooral uit Spanje. Maar ook in Frankrijk zijn ze in grote getalen aangeplant.
Oorspronkelijk komt de Prunus Persica uit China, maar via Perzie kwam hij naar Europa. De perzik ging al in de prehistorie op reis, pakweg 3000 jaar voor onze jaartelling werd hij al gekweekt door Babyloniers en Assyriers. Zo kwam hij bij Grieken en Romeinen terecht die hem de naam Persica gaven, Fruit uit Perzie. Maar over welke perzik we het dan hebben? Plat of rond?

De platte vorm heet in Frankrijk ook wel Platte Perzik uit China, of Pentoo, uit het Chinees Pan Tao gevormd en dat betekent Perzik uit het Paradijs.
Inmiddels zijn er in Frankrijk al verschillende rassen ontwikkeld, zwaar beschermd met octrooien, meestal zijn ze ontwikkeld bij het INRA. De verschillende rassen zorgen ervoor dat je het hele seizoen door Pentoo perziken kuknt krijgen.
Ze heten Jalousia, of Mesembrine, of Ornella. Oriane, Ordigan, of Oriola. Saturne (eigenlijk een Amerikaan van huis uit), of Sweet Cap, wat ook al niet zo Frans klinkt.

Labels:

1 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

mijn groentenboer noemt ze bergperziken.

groet engelien

30 juli 2010 om 14:08  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage