<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, september 28, 2009

Spekbokking


Op de markt in Cuijk kochten wij afgelopen zaterdag vis. Veel vis. Waaronder een spekbokking voor de zondagse lunch. Spekbokking, wat was dat ook weer? Een beetje een vergeten visje. Ik ken hem vooral van schilderijen.
Maar gelukkig valt er bij Klootwijk aan Zee het nodige te leren over deze gerookte haring.
Koud gerookte haring is het, inclusief de kuit. Vandaar de toevoeging spek?

Goed, je hebt een snijplank, een scherp mesje, een spekbokking. Wat dan?
Dan volg je de instructies van Wouter Klootwijk:
Pak hem bij de kop en zet het mes achter de kop in de huid. Leidt het mes met de snijkant langs de middellijn over de rug en net langs het rugvinnetje. Maar niet dwars door de vis. Het mes moet schuin langs de buik snijden. Op deze wijze kan men twee filets met huid van de bokking snijden en daarvan dunne plakken snijden door met het mes langs de huid te glijden. Er zullen hier en daar graatjes uit het vissenvlees getrokken moeten worden. De kuit kan uit de buikholte bevrijd worden en zie, een haring vol kuit heeft bijna geen ingewanden, ze zijn verschrompeld tot nutteloze organen.

Of

Zet de punt van het mes onder de huid en trek het met duim en mes los. Van de blote vis kunnen tot op de graat dunne plakken worden gesneden in de lengterichting van de vis.

En dan lekker opsmikkelen. Wil je er ingewikkelde dingen mee doen, googlen op spekbokking voert je naar tal van recepten.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage