<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, oktober 31, 2009

Buffelende Burgers


De gemiddelde Middeleeuwse fabel of chanson overdrijft het belang dat de stadsbewoner aan een goede maaltijd hecht maar heel licht. De welgestelde burger kon in de stad over veel meer soorten voedsel beschikken dan op het platteland mogelijk was. Op de markt werd een keur aan waren te koop aangeboden. Straatverkopers kwamen langs. Er waren brood- en pasteienbakkers, cateraars, herbergen en winkeltjes. Aan het begin van de 14e eeuw neemt brood een afnemend percentage in het voedselbudget in, namelijk dertig procent. Vis en vlees moest er op tafel komen. Na 1400 was ook het luxe wittebrood voor grote groepen stedelingen beschikbaar.
Even wat voorbeelden van de vleesconsumptie. In Frankfurt aan de Oder at de gemiddelde burger honderd kilo vlees per jaar aan het begin van de 14e eeuw en in de 15e eeuw at de inwoner van Carpentras 26 kilo vlees per jaar. Hebben we het over vers vlees, niet over hammen, gerookte worsten, spek, of hartige taarten met vlees.
Bedenk daar nog even die 200 vastendagen bij, waarop geen vlees gegeten werd, en het resultaat is nog indrukwekkender. De welgestelde burger at twee maal vlees per dag.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage