<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, november 14, 2009

Kerstomaatjes


Wie in Wenen op de naschmarkt boodschappen gaat doen, zal even moeten wennen. Fachiertes in plaats van gehakt of Hackfleisch, Voegelsalat in plaats van Feldsalat en het allerleukste: Paradieser in plaats van Tomaten. Kerstomaten zijn Zwergparadieser. Paradieser klinkt eigenlijk wel erg naar heel erg lekkere tomaten. In de beduimelde Wienerin vond ik een recept terug dat ik vroeger vaak maakte en het is de moeite het weer eens af te stoffen. Een lekker bijgerecht, doet het trouwens ook leuk bij een lunch of buffet.

Kruidige Kerstomaten

Nodig: een pond rijpe, gave zwergparadieser, een kwart liter water, een kwart liter azijn, drie eetlepels olijfolie, acht geschilde en gehalveerde sjalotjes, een eetlepel suiker, 2 eetlepels mosterdzaad, 1 eetlepel peperkorrels (neem zwarte of groene penja pepers), laurierblaadjes, basilicum en dragon. En weckpotten natuurlijk. Hergebruik van HAK-potten aanbevolen.

Bereiding: was de tomaten, steek ze met een naald een paar keer gemeen in hun velletje, bestrooi ze met wat zout en laat dat even intrekken.
Doe het water, de azijn, de olie, de sjalotten, de suiker en alle kruiderij en specerij in een pan met dikke bodem en breng het geheel aan de kook. Af en toe even roeren.
Verdeel de tomaten over de glazen potten en giet er het kokende vocht over. Sluit de glazen potten goed af en zet de potten in een pan met warm water. Breng het water aan de kook en laat alles twintig minuten koken. Daarna uit de pan halen, potten afdrogen en op een donkere plaats enige dagen laten trekken.
Eenvoudig doch doeltreffend.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage