Liebig - vervolg
Ik zit nog wat te bladeren in het Receptenboekje van de Compagnie Liebig, dat volgens de kenners van na 1910 dateert, maar dat mij qua receptuur met een forse zwiep de 19e eeuw in slingert. De meer dan 200 recepten zijn samengesteld door mevrouw H. te Rotterdam. Het boekje opent met deze zinsnede:
Wij dragen dit werkje op aan hen, die waken over het welzijn en de gezondheid hunner familie.
Ach, dat is wel braaf. Met oesterkroketjes, schildpadsoep, hersenen, kreeft in schelpen zal dat budgettair geen probleem zijn. Gelukkig zijn er ook recepten voor het verwerken van restjes. Gezien de selectie aan benodigdheden plaatst Liebig zich echter zonder mankeren aan de top van de markt. Ook al smokkelt de huisvrouw dan wel eens door soep van weinig vlees en veel vleesextract te maken. Wat is weinig vlees? Voor zes personen heb je dan een pond rundvlees en een kilo beenderen nodig. Je doet er Liebig rundvet en extract, soepgroenten, een kruidenbouquet en peterselie bij. Is een pond rundvlees en een kilo beenderen weinig voor zes personen? Wel als je het vergelijkt met het bouillonnetje dat je voor een kerrysoep voor vijf personen moet trekken. Daarvoor gebruik je 400 gram rundvlees en 200 gram kalfsvlees. Of in plaats daarvan een kilo beenderen en een eetlepel vleesextract.
Wordt voor de soep nog een hoeveelheid per aantal disgenoten voorgeschreven, bij het bereiden van vlees is dat niet het geval. Je bakt, stooft, of braadt ossenhaas, rollade, nieren, lever, of schnitzels. Hoeveel er van nodig zijn om over de gezondheid van de familie te waken staat er niet bij. Dito voor de groenten. Een bereidingswijze met als toevoeging een lepeltje Oxo bouillon of Liebig vleesextract. Daar kun je de kool wel mee stoven, de bonen mee garen en de andijvie mee sudderen.
Ik kijk gauw even bij de puddingen. Bij de koude puddingen een creme napolitaine met een half vanille stokje, sinaasappel en ananas; ook in de chocoladepudding een vanillestokje, hetzelfde geldt voor de Chipolatapudding, de blanc-manger, de diplomaat, en uiteraard de vanillepudding. Een heel wat voorzichtiger en zinvoller gebruik van het kostbare vanillestokje dan in menig huishoudkookboek.
Labels: Liebig
1 reacties:
Naar ik uit een beschrijving van het boekje door boekwinkel De Slegte begrijp, vertelt het werkje ook in het kort de geschiedenis van de Liebig Cie., al wordt er niet bij vermeld of dat ook gaat om de geschiedenis van de firma in Nederland. De eerste fabriek van de Liebig Cie. in Europa werd wellicht in 1867 in gebruik genomen, en bevond zich in Antwerpen. In feite werd er nog niets geproduceerd, enkel getransformeerd, nl. ingevoerd vleesextract uit Uruguay werd er verwarmd en herverpakt in kleine potjes. Al snel was deze fabriek echter te klein voor de razendsnel groeiende vraag. Op gegeven moment werd dus ook in Nederland een fabriek geopend, meer bepaald in Rotterdam. Ondanks wat naspeuringen op het internet vond ik tot op heden nog niet in welk jaar dit is geweest. Vermeldt dit receptenboekje in het historisch gedeelte een jaartal ?
Met vriendelijke groeten
Benoit Vanhees, Antwerpen
www.retroscoop.com
Dè website voor retro-liefhebbers
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage