<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, november 03, 2009

Toffe PeerWie was die Joris Hoefnagel, die het Getijdenboek van Philip van Kleef opvrolijkte een eeuw na diens dood?
Joris werd in 1542 in Antwerpen geboren als zoon van een welgestelde diamantair. Hij schilderde en graveerde, was een leerling van Hans Bol in Mechelen. Zitvlees had hij niet, want hij reisde door Engeland, Frankrijk en Spanje, waar hij leert kaarten graveren.
Wanneer de Spaanse troepen Antwerpen bezetten, en de tachtigjarige oorlog een aanvang neemt, verliest Hoefnagel zijn fortuin in Antwerpen. Hij sluit zich aan bij kaartenmaker Abraham Ortelius en samen vertrekken ze naar Duitsland, Oostenrijk, Hongarije. Uiteindelijk, in 1591, wordt hij een van de hofartiesten van Rudolf II van Habsburg.
Hoefnagels belangstelling gaat uit naar archeologische onderwerpen en de natuur, al schildert hij een enkele keer ook gezelschappen. Faam verwerft hij met zijn miniaturen, onder meer in een Getijdenboek in de keizerlijke bibliotheek in Wenen. Zou dat het bewuste Getijdenboek van Philips van Kleef geweest zijn? Geerfd door zijn neef? Misschien was hij wel de laatste Vlaamse verluchtiger van manuscripten maar al wel schilderend alsof het om stillevens naar de natuur gaat.

Daarnaast illustreerde hij boeken over de natuur, en maakt hij gravures voor het Theatrum orbis terrarum uit 1570 van Ortelius en Brauns Civitates orbes terrarum uit 1572.
Deze exponent van de Renaissance schreef gedichten in het Latijn, sprak verschillende talen en maakte muziek op verschillende instrumenten.
Hij overlijdt 24 juli 1601 in Wenen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage