<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, november 24, 2009

Venkelsoep


In dit huis zijn we dol op venkel en dol op soep, maar van de combinatie komt het eigenlijk zelden. Meestal gaat de venkelknol rauw in reepjes op als tussendoortje, of we gebruiken hem als bedje voor het stoven van vis, of hij gaat rauw in de salade. Maar soep? Inspiratie deed ik dit keer op in een van die gratis bladen uit de supermarkt, de Boodschappen van Attent. Dat komt niet vaak voor, maar heus, dit zag er aanlokkelijk uit en de spulletjes hadden we toevallig allemaal in huis. En venkel is natuurlijk supergezond.

Venkelsoep

Nodig voor twee personen: schijf knolselderij van 2 cm dikte, 1 flinke winterwortel in plakjes, 1 venkelknol in vieren, de groene sprieten aparthouden, 2 eetlepels plantaardige olie, halve liter water, kipfiletje, zout en peper naar smaak.

Wat moet je doen: schil de knolselderij en snijd hem in blokjes, verwijder het harde hart uit de venkelknol. Fruit de wortel, selderij en venkel in de plantaardige olie tot ze een beetje goudgeel verkleuren. Doe er water en de kipfilet bij en laat alles een half uur of wat langer trekken. Zeef de soep en doe het vocht terug in de pan. Snijd de kipfilet in blokjes en doe die terug in de pan. Snijd de venkel klein en doe die ook weer in de soep. Vervolgens moet je leuke figuurtjes snijden van de plakjes wortel en blokjes knolselderij, maar dat hoeft van mij niet. Zolang het maar lepelbare afmetingen heeft. Alles weer in de soep en deze met peper en zout op smaak brengen en goed oorwarmen tot de groenten zacht genoeg zijn. Soep opdienen in een kom versierd met wat venkelgroen.

Tip: De soep wordt wat intenser van smaak wanneer je een groentebouillon trekt of een kruidenbouillon en die gebruikt in plaats van de halve liter water. Lavas, wijnruit, peterselie, selderij, het staat hier nog allemaal gewoon in de tuin groen te zijn, dus een kruidenbouillon is zo getrokken. Heb je meteen minder zout en peper nodig.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage