<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, december 07, 2009

Carpaccio - 2Vittore Carpaccio
werd in Venezia geboren. Zijn vader, Piero Scarpazza, was een koopman in lederwaren. Van oorsprong komt de familie uit Istria. Veel weten we niet over Carpaccio. Zijn belangrijkste schilderijen maakte hij tussen 1490 en 1519. De oudste vermelding heeft niets met kunst te maken, het gaat om een vermelding in het testament van zijn oom Ilario in 1472.
Bij zijn toetreding tot de humanistische kringen in Venezia wijzigt hij zijn naam in Carpaccio, hij heeft een vroeg schilderij gesigneerd met Carpathius.
Misschien vond hij die connectie met schoenen niet zo artistiek (scarpa betekent schoen, of dat pazza, gek, de combinatie zou tot schoenengek kunnen leiden, maar dat klinkt teveel naar Imelda).

Zijn leermeesters zijn Bellini en Lazzaro Bastiani, die beide aan het hoofd stonden van een groot atelier. Op latere leeftijd werkt hij samen met zijn zoons Piero en Benedetto. Het leukst aan hem vind ik al zijn Venetiaanse doorkijkjes en stadsgezichten. Heel zelden een referentie naar eten. Maar ik vond er toch een, die bewaar ik voor morgen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage