<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, december 04, 2009

Pepernoot!
De laatste weken ruikt het huis naar anijs, sukade, cardemom, en allerlei andere specerijen. We bakken pepernoten volgens een 18e eeuws recept en dat vraagt om de nodige experimenten. Want hoeveel van welke specerijen moeten er in? En hoeveel ei? Dit is het oorspronkelijke recept:

Pepernoten, hoe te maken

Neem half bloem en half suiker, en wat gestoote kaneel, nootemuskaat, cubeben, cardemom, anyszaat en wat heel fijn gesnipperde Sukadeschil; kneed die met eijeren tot een stevigen deeg, en maakt er stukjes als kleine hazelnootjes van, en laatze bakken.

Wij namen 125 gram glutenvrije bloem van Schaer (mix voor witbrood), 125 gram rietsuiker, 50 gram sukade, 1 middelgroot losgeklopt ei en de specerijen, tja die samenstelling varieert. Maar een theelepel kaneelpoeder, een mespunt nootmuskaat, een halve theelepel cubebapeper, een halve theelepel gemalen cardemomzaadjes, en een halve theelepel anijszaad werkt heel aardig. Iets meer anijs mag ook. Iets meer peper was ook lekker, maar dat ligt misschien aan ons, omdat wij dol zijn op de cubebapeper.

Het recept komt uit De Nieuwe Welervarene Utrechtsche Keuken-meid (1771), facsimile uitgegeven door BK 18, Utrecht. 2007.

Van harte aanbevolen, alle proevers waren enthousiast.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage