<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, december 11, 2009

Peterseliewortel


Vandaag zal ik een workshop verzorgen voor een grote schare vrijwilligers van Natuurmonumenten over een onderwerp dat mij na aan het hart ligt: vergeten groente. Al vind ik die term zolangzamerhand wat achterhaald. Veel van die groente maakt een comeback, zoals de pastinaak, andere vormen zijn wij gelukkig vergeten wat mij betreft, zoals de haverwortel. Jammer is het langzaam op de achtergrond raken van de peterseliewortel.
Lang geleden deed ik eens boodschappen in Vlaanderen en daar zat hij gewoon bij het soepgroentepakket, naast de prei, knolselder, en wortel. Wat een ontdekking. We roken en snoven eraan, proefden ervan en de soep die we van de Vlaamse groentemix trokken was bijzonder smakelijk. Terug die peterseliewortel dus. Voor de soep, voor de hutspot en voor de puree, al dan niet met aardappelen gemengd. Dat deden ze in de 15e eeuw natuurlijk nog niet, de piepers zaten nog veilig in Peru opgeborgen.
Hier een Middelduits recept, eerst de letterlijke tekst, dan mijn vertaling, al is dat nauweliks nodig, wanneer je het origineel hardop leest:

Puree van peterseliewortelen

Wyltu maken eyn moes van petercilienwortelen, der nym darto also
vele, also du des moses behovest. Dat schal me ethen, wen me vastet. Sette
se tho wure unde lat se koken gare. Stot se yn eyneme moser. Strick se myt eren
eghen sode dorch eynen dock. Nym mandelenkerne dat verden deyl, also der
wortelen ys. Schelle se unde stot se yn eyneme mosere. Male se myt wyne.
alse du best kanst. Do dar tohope de petercilienwortelen unde de
mandelen unde lat seden. Nym rys de helfte so vele also der mandelen. Stot
dat yn eyneme moser unde sychtet dorch eyn krudeseve. Do daryn dat moes
unde lat seden. Do dar sucker tot syne mate edder honnich syne mate, welkerleyge
dat du hebben kanst. Do darto eynen slychten inghever. Dat ys eyn gud moes.
Unde ed dat, wen du wult.


Wilt u een puree van peterseliewortelen maken, neem er dan zoveel als je voor de puree nodig hebt. Dit gerecht kan men tijdens de Vasten eten. Zet ze op het vuur en laat ze gaar koken. Stamp ze fijn in een vijzel. Wrijf ze met hun eigen kookvocht door een doek. Neem amandelen, een kwart van de hoeveelheid wortelen. Schil ze en stamp ze fijn in een vijzel. Meng ze goed dooreen met wijn. Doe dat bij de peterseliewortel en de amandelen en laat het koken. Neem rijst, de helft van de hoeveelheid amandelen. Doe die in een vijzel en zeef ze door een zeef. Doe dat bij de peterseliemoes en laat het koken. Doe er suiker in naar smaak in of honing naar smaak, wat je kunt krijgen. Doe er een beetje gember bij. Dat is een goede puree. En eet het, wanneer je wilt.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage