Sinterklaassnoep - 4
Das Frauenzimmer Lexicon uit 1715 heeft ook een lemma over Pfefferkuchen oder Lebkuchen. Ik citeer:
Pfefferkuchen oder Lebkuchen, Dulciaria condita, pain de epices, werden aus Mehl, Honig und Gewuerz bereitet, darunter etliche kuchenbaecker ein wenig Potasche thun, davon der Teig wohl gehet, und sehr locker wird. Man findet der Pfefferkuchen mancherley Arten, darunter sondlich die Thurische, Nuernbergische und Toellnischen berumt sind.
In der Kueche werden sonderlich die dicken, so ohne alles Gewuerz aus Mehl und Honig bestehen, gebrauchet und an gewisse bruehen gethan, davon selbe einen seussen Geschmack bekommen.
Helaas worden de specerijen niet apart beschreven, maar opmerkelijk dat je voor huis tuin en keukengebruik in Leipzig gewone honingkoek - zeg maar ontbijtkoek - gebruikt om sauzen te binden. Dat is heel middeleeuws, kom je nu alleen nog bij bepaalde vormen van hazenpeper tegen. Maar het kan ook zijn dat specerijen in die tijd in Leipzig veel te kostbaar waren.
Het plaatje komt uit de Elzas, Gertwiller, het pain de epices-dorp bij uitstek, met een Hans-en-Grietje-sprookjeshuisje. Tikkie Kitsch, maar wel leuk.
Labels: Sinterklaas Lebkuchen
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage