<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, januari 09, 2010

Indische vruchten


Even een familieverhaal. Mijn moeder kookte niet graag, maar met de Kerst sloofde zij zich uit. Na het overlijden van haar moeder nam ze graag de traditie over om voor in het land aanwezige broers en zussen plus aanhang en haar stiefvader en het gezin een uitgebreide maaltijd te koken. Dat koste inspanning, hoofdbrekens, tijd en energie. Er daalde een nerveuze spanning neer over ons huis. En als het dan eenmaal zo ver was, de saus niet geschift, het gevogelte mals, de pudding keurig uit de vorm, dan kwam er ook over mijn moeder enige vorm van kerstvrede. Maar dan weer de vraag: zouden ze het wel lekker genoeg vinden? Tijdens een van deze roemruchte etentjes - het was bijzonder smakelijk allemaal - ging de tafelconversatie over: fish en chipstentjes in Londen, waar je in Parijs een echte goede bistro vond, en zo voort, het ging als maar over eten, maar niet dat wat er op tafel stond. Geen complimenten voor de kok, tot teleurstelling van mijn moeder. En toen het bijna afgelopen was en er een beetje stilte rond de tafel heerste, sprak mijn grootvader nostalgisch: Weet je wat lekker is? Indische vruchten! Het is een gevleugelde uitspraak gebleven in ons huis.

Op dit moment lees ik mij vanwege de kou door de Indische literatuur die hier in huis staat heen. Ik ben nu bij P.A. Daum. Uit de Suiker in de Tabak uit 1884.
Let natuurlijk ook even op het eten. De hoofdpersoon eet Sepat Ikan. Geen idee wat dat is, dus zoek ik het op. Geroosterde vis, traditioneel gegeten met een saus met zure vruchtjes, deze belimbing. Ik ken ze niet, kan het gerecht dus ook niet namaken. Moet eerst in de buurt van een goede toko komen. Maar gezien de conditie van de wegen zal dat vooreerst niet lukken.

Labels:

4 reacties:

Blogger Yvon zei...

Ha Lizet, heb hier zo schandalig lang niet gereageerd. In dit Indische kader vroeg ik me af of jij een ├ęcht goed recept voor Rendang hebt. Wat ik ook doe, het lukt niet dat kokosrundvlees lekker te krijgen :-(

9 januari 2010 om 23:05  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Ha Yvon, jazeker, ik zal het in een volgende posting doen, maar wil eerst weten wat je 'niet lekker' vindt. Beb doet er behalve rundvlees ook lever of hart door. Zeker de lever beinvloedt de smaak nadrukkelijk! Kalfshart daarentegen is heerlijk erin.
Maar om heel eerlijk te zijn vind ik de combi van rund en klapper niet geweldig. Met eieren wel.

10 januari 2010 om 08:20  
Blogger Yvon zei...

Misschien is het wel de combinatie rund/klapper en ligt het niet aan de recepten die ik heb geprobeerd. Met eieren is populair bij partner en vrienden, maar vind ik ook niks. Raar eigenlijk, maar bedenk me nu dat kokos voor mij vooral werkt in Thaise gerechten, niet in Indische.

12 januari 2010 om 13:54  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Herkenbaar. Ik vind kokos ook een moeilijke smaak, het is al gauw te veel. In de Indiase keuken gebruik je het ook wel, maar spaarzaam en net als bij de Thaise keuken niet zo nadrukkelijk aanwezig. Sinds de rendang telor doen wij ook heel zuinig aan met de klapper.

13 januari 2010 om 09:43  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage