<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, januari 28, 2010

Kapoen in de soepKapoenen zul je in ons land niet kunnen kopen. Wel in de Franse supermarkt, en vlak onder Maastricht net over de grens bij de kippenfokker in de boerderijwinkel.
Het castreren van hanen vinden we nu not done in dit land. Bij hanen hangen de ballen ook niet in een handig zakje aan de onderbuik, je moet er het beest voor induiken met een scherp mesje. Dat soort scrupules kende men in de 18e eeuw nog niet. Met al die haantjes kon je weinig, en een kapoen laat zich goed vetmesten.
Jonge haantjes kun je natuurlijk ook slachten, maar die leveren qua vlees minder op. In de Nieuwe, Welervarene Utrechtsche Keuken-Meid (facsimile van BK18)staat een recept met kapoen en peterseliewortel en nog veel meer. En aangezien we nog peterseliewortels over hebben gaan we dit recept maar eens maken. Maar dan met een gewone scharrelkip.

Pottagie voor de Gezondheid

Deze wordt van Kapoenen toebereid; men bindt ze na dat ze we gereinigd zijn , tezamen, doet ze in een pot met vleeschsop en dektze. Met moet er wat zout by doen, en lang genoeg sterk door laten koken en daar ruimte van goede en gezonde moeskruyden bydoen, in de winter ook suikery (chicorei, witloof). Schep het vervolgens op en verziet uwe kruiden met Spaanse artisjokken en pieterseliewortels en suikery en disch het op.

Kind kan de was doen. Ik zou er wat foelie in meekoken.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage