<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, januari 10, 2010

Make up voor de Neanderthaler


Een team van archeologen onderonder leiding van profesor Joao Zilhao van de Universiteit van Bristol in Groot Britannie hebben materiaal gevonden waaruit blijkt dat Neanderthalers make up en sieraden kenden. We hebben het over vijftigduizend jaar geleden! De onderzoekers vonden bij twee archeologische opgravingen in de Spaanse provincie Murcia resten van shelpen die kleurstoffen bevatten. De schelpen waren eigenlijk make up potjes. Zwarte staafjes mangaan kunnen gebruikt zijn om het lichaam van figuren en lijnen te voorzien. Zulke mangaanstaafjes zijn eerder al in vergelijkbare context in Afrika gvonden.
Zilhao en zijn team vonden ook klompjes gele pigment en fode poeder gemengd met spikkeltjes reflecterend zwart gesteente. Tot zover de make up.
Want de archeologen vonden ook bewerkte schelpen, zoals deze jakobsschelp, doorboord om aan een ketting te worden gedragen. Ook op de schelpen is pigment aangetroffen. Deze sieraden zijn eens te meer bewijs dat de Neanderthalers heel wat meer in hun mars hadden, dan vroeger werd aangenomen.

Het complete verhaal staat te leven in de PNAS, proceedings of the national academy of sciences. Meer over deze opgravingen is te vinden op de site van Zilhao met veel pdfjes van zijn publicaties:
http://www.bris.ac.uk/archanth/staff/zilhao/

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage