<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, januari 21, 2010

Markiezenhof


Dinsdagavond hield ik een lezing in Bergen op Zoom, in de hofzaal van de onlangs prachtig gerestaureerde Markiezenhof. Heel lang geleden was ik er wel eens geweest, maar wat een schitterend gebouw het was, dat kon ik me niet zo goed herinneren.
De gevels waren goed verlicht, zodat een sfeervol beeld ontstond. Jammer dat er geen sneeuw meer lag. Maar ik stelde me zo voor dat je er op warme zomeravonden fantastische maaltijden aan lange schragentafels zou kunnen organiseren. Binnen is het ook goed toeven, daar niet van, ook al was de fraai gebeeldhouwde Christoffelschouw uit 1521 aan het oog onttrokken door een reusachtig projectiedoek. De schouw werd ontworpen door Rombout Keldermans en bevat een 15.000 kg zware haard.

De Markiezenhof is vanaf 1485 gebouwd door de Mechelse bouwmeesters Antoon I Keldermans en Rombout II Keldermans. Opdrachtgever was Jan II van Glymes, heer van Bergen op Zoom. De Heren van Bergen woonden eerst vooral in het kasteel in Wouw. De Markiezenhof, of het Hof van Bergen moest waardig genoeg zijn om hoge gasten in te ontvangen omdat Bergen op Zoom een steeds belangrijkere handelsstad werd, waar de Markies graag zijn macht toonde.
Het is misschien wel het mooiste laat-gotische stadspaleis van West-Europa dat nog in volle glorie in de stad mooi staat te zijn. Het heeft een imposante voorgevel met rode vensterkorven. In de hofzaal ontvingen de heren en markiezen hun gasten. In 1511was het paleis voltooid. Heer Jan II heeft de voltooiing zelf niet meer kunnen meemaken; hij overleed in 1494.

Inmiddels zijn bij de laatste restauratie ook de stijlkamers in ere hersteld. Hoog tijd om dus een keer bij klaarlichte dag een bezoek te gaan brengen!
Op de foto een geheel lege hofzaal, gelukkig zat die dinsdagavond helemaal vol!
www.markiezenhof.nl

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage