<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, januari 26, 2010

Meissen 300!



Zojuist is een speciale tentoonstelling geopend in Meissen ter ere van het driehonderdjarig bestaan van de porseleinfabriek.


Verzamelwoede voor porselein - het virus werd maladie de porcelaine genoemd - greep de Saksische keurvorst en Poolse koning August (1670 - 1733) in alle hevigheid aan die 23ste januari 1710. Die dag maakte de Saksische hofkanselarei bekend per dekreet dat er op basis van een uitvinding Europees hardporselein gemaakt kon worden en dat er een fabriek werd opgericht. Het dekreet werd in vele talen opgesteld: Duits, Frans, Nederlands en Latijn. Immers, het in Europa produceren van porselein zou tegenwicht moeten bieden aan de import uit China. Daarmee verlieten vele deviezen het land, die de overheden liever in eigen land behielden. En de verzamelwoede kon vreemde vormen aannemen. De collectie van August zelf telde 35.000 stuks!
De fabriek zet Saksen meteen op de porseleinkaart. In 1711 krijgt de Deense koning Frederick IV porselein van Saksische bodem cadeau. En tot nu toe krijgen vrijwel alle staatshoofden wat van het spul. Want ook na driehonderd jaar blijkt het een welkom geschenk, zelfs Barack Obama moest er aan geloven met Meissner manchetknopen.

Maar wie is nu de ontdekker? Het verhaal wil dat in 1701 ene Johan Friedrich Boettger in Berlijn zo ongeveer aan de galg werd opgeknoopt omdat hij pochte uit eenvoudige metaalsoorten puur goud te kunnen maken. Keurvorst August moest lachen en liet de 19-jarige opsluiten in een gouden kooi en zette hem aan het werk: maak maar goud, als je zegt dat je dat kunt!
Na vele jaren geknoei vindt Boettger dan in 1708 het porselein uit, duizend jaar nadat de Chinezen dat deden.

De basis voor de Meissen porseleinfabriek was gelegd. Nu is het een schatkamer waar meer dan tienduizend verfmengsels en een archief met meer dan tweehonderdduizend gipsformen bewaard worden.

Het meest bekende motief heet zwiebelmuster, heeft echter niets met uien te maken, maar met granaatappelen en perziken: vruchtbaarheid en een lang leven.

Vanaf 23 januari is er een speciale tentoontstelling te zien, waar ook vrij onbekend werk uit de 18e eeuw te zien is. En serviesgoed ontworpen voor Catharina de Grote van Rusland. Worth a detour. www.meissen.com
Het koffieserviesje op het plaatje dateert uit de periode 1763-1774.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage