Roedjak
Als kind vond ik het heerlijk, dit Indische fruithapje. Maar al gauw leek het in de restaurants niet meer dan een blik vruchtjes met een zoetig-hartig sausje. Het verdween naar de achtergrond. Tot we het zelf met vers fruit gingen maken en het de gewenste scherpte gaven. De roedjak weer terug op de favorietenlijst.
We hadden van de week nog restjes van allerlei Indische experimenten. Een mooi begin voor een bescheiden rijsttafel. Met roedjak erbij natuurlijk.
Roedjak
Dit heb je nodig: VERS FRUIT! dus blokjes ongeschilde komkommer, stukjes ananas, stukjes niet al te rijpe peer, partjes mandarijn, blokjes banaan, aalbessen, stukjes mango, blokjes zure appel bijv. Granny Smith.
Ongeveer 1 potje gula djawa of twee ons gedroogd in stukjes.
Sambal oelek naar smaak
1 theelepel geroosterde trassi
3 eetlepels tamarindewater (of 1 eetlepel tamarinde stroop opgelost in 3 eetlepels water) en nog meer water
En zo doe je het: Smelt op een klein vuur in een pan met dikke bodem de goela djawa met het tamarindewater. Niet laten koken!
Voeg dan de trassi en de sambal toe en een snufje zout.
Roer het vruchtenmengsel door de saus heen.
Laat dit mengsel enige tijd marineren. Komt er niet voldoende vocht uit de vruchten vrij, doe er dan nog wat water bij.
Koud opdissen.
Labels: Indische keuken Roedjak
4 reacties:
Al een tijd niet gemaakt! De discussie hier is altijd of er nu vloeibare palmsuiker in moet (doe ik) of keukenstroop (vindt meneer beter).
Keukenstroop???? Meneer zou beter moeten weten ;-). Natuurlijk, palmsuiker. Overigens: bestaat die Toko aan de Parkweg nog steeds?
Ehm de Parkweg, geen flauw idee, de toko's achter de Bijenkorf waren vaste prik voor de Oriƫntal supermarkt er was. De site Tokowijzer ken je wel neem ik aan? Daar ga ik op af met producten die lekker lijken maar waar ik niet zo goed van weet wat ik ermee moet ;-)
Voorburg, Parkweg, op de hoek van het Wielenmakersslop, zat een prima toko.
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage