Aardappeleters
In theaterrestaurant Zindering in de Stadsschouwburg van Utrecht, vinden regelmatig themadiners plaats onder de noemer Eten met een Reden. De maaltijd speelt de hoofdrol en alle voordrachten, smaakexperimenten en visuele vertoningen leveren een bijdrage aan de beleving ervan.
Vrijdag 5 maart is het thema De Aardappeleters, eten in crisistijd. Ik ben uitgenodigd om vanuit culinair historisch oogpunt enkele vragen te beantwoorden van presentator, Greg Nottrot.
Toen de aardappel eenmaal op de Europese dis een plaatsje veroverd had, kreeg men al snel in de gaten dat een aardappel sec niet zo interessant is. Eind 18e eeuw adviseert men al om de aardappel te combineren met: zout, peper, mosterd, boter, vet, edik, gember, mierikswortel, uien, knoflook, rokambool, majoraan, salie, peietercely of saturey.
Grappig wel: het piepertje met jus is nog niet uitgevonden.
Meer over Eten met Reden is te vinden op de websites
www.ssbu.nl
http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl/zindering/activiteiten/ en http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl/voorstellingen/3314//eten_met_een_reden_de_aardappeleters/
Labels: Aardappeleters Aardappelen
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage