<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, februari 01, 2010

PindaDeze winter hebben we voortdurend ontzettend trek in pindas. Vliespindas, doppindas het maakt niet uit. Misschien zijn we aangestoken door de staart-, kool-, pimpelmezen en het matkopje, die gebroederlijk met de vinken, groenlingen, mussen, heggemus en roodborst de pindakettingen en dito zakjes bestormen?
We besloten dit weekend maar eens een stevige pindasaus te maken voor bij de gado gado.

Pindasaus

Dit heb je nodig: eetlepel zonnebloemolie, circa 250 gram ongezouten geroosterde pindas, 2 tenen knoflook, 1 gesnipperde ui, stukje trassi, mespunt of meer theelepel harissa of chilipoeder, theelepeltje gula djawa, 1 eetlepel ketjap (imari), 1 eetlepel tamarindewater, ongeveer een halve liter water.
En zo doe je het: Maal de pindas fijn in een oude elektrische koffiemolen of keukenmachine. Wrijf de knoflook, ui en trassi fijn in een vijzel, of stop ze ook even in de keukenmachine. Bak het uimengsel even aan in een lepel olie. Voeg peper, ketjap, gula djawa en water toe en roer goed dooreen. Breng het geheel aan de kook en voeg dan de gemalen pindas toe. Goed roeren en laten sudderen tot de saus de gewenste dikte heeft. Kan een minuut of tien duren. Maak af op smaak met het tamarindewater.
Je kunt de saus zo pittig maken als je wilt. Chilivlokken er door, ook prettig.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage