<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, februari 15, 2010

Rauwe Bonen


Zondag werd bekend gemaakt dat oud-jockey en detectiveschrijver Dick Francis is overleden. Hij werd 89 jaar oud. Begrijpelijk spelen zijn verhalen in de wereld van paardenraces af, die hij van binnen en buiten kende. In slechts een geval komen paarden en eten in combinatie voor, in een boek dat hij samen met zijn zoon Felix schreef: Blind Heat. Over voedselvergiftiging en een bomaanslag. Wat wil het verhaal?

De hoofdpersoon Max Moreton kampt met de problemen van een voedselvergiftiging. Behalve de fysieke pijn die dat oplevert, baart hem dat kopzorgen, want hij was de chef van het galadiner de avond tevoren. Max is de jongste sterrenchef van Engeland en kookt in zijn eigen hoog gewaardeerde restaurant in Newmarket, de stad van de paardenrennen. En hij leidt een cateringbedrijf. Dan krijgt hij de locale inspectrice van de voedselwarenautoriteit op bezoek. Zij doet onderzoek naar de vergiftiging en sluit het restaurant. Maar het bewuste eten is gekocht noch gekookt door het restaurant en alle restjes zijn vernietigd. Dan wordt het lastig om de oorzaak te achterhalen.
Ondanks zijn fysieke malaise kan Max niet een dagje in bed blijven. Hij moet nog een partij cateren, en wel in de skybox van de 2000 Guineas paardenrace. De lunch wordt aangeboden door de eigenaar van een Amerikaanse landbouwmachinebedrijf. Wanneer Max en zijn team de lunch opdienen, ontploft er een bom in de box. Er valt een aantal doden, en er zijn (zwaar)gewonden. Is er een verband tussen de vergiftiging en de bomaanslag? Wie waren het doelwit? Max probeert zijn bedrijf uit de puinhopen te redden. Hij komt erachter dat het gebruikte gif van onvoldoende gekookte kidney bonen kwam. Maar geen van de gerechten op het galadiner bevatte kidney bonen. En hoe het verder gaat vertel ik niet. Gewoon lezen dat boek, maar niet met een lege maag.

Het giftige element in kidney bonen is lectine phytohaemaglutinine. Dat zit in de meeste bonen, maar is bij kidney bonen in hoge concentratie aanwezig. Bij droge bonen kun je in tien minuten bij honderd graden Celsius het gif afbreken. Dat is korter dan de vereiste kooktijd, dus in principe heb je geen problemen. Kook je echter op te lage temperatuur, dan blijft het gif actief. Week de bonen tenminste vijf uur voor je ze - op hoge temperatuur - gaat koken. Spruitsels van deze bonen zijn ook niet geschikt voor consumptie.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage