<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, februari 09, 2010

Tomaten, kool, bleekselderij


William Merritt Chase ( 1849 - 1916) werd geboren in Indiana (VS). Zijn ouders waren middenstanders. En ofschoon zoon William in het familiebedrijf als verkoper werd aangesteld, ging hij al gauw schilderles nemen bij lokale grootheden. Die drongen er op aan dat hij naar New York zou gaan om zijn lessen voort te zetten op een hoger niveau. Daartoe ging hij naar de National Academy. Helaas ging het niet zo goed met de economische situatie van de familie, zodat hij naar het ouderlijk huis – dat toen in St. Louis in Missouri stond – terugkeerde om mee te verdienen. In St. Louis won hij prijzen met zijn schilderijen bij lokale tentoonstellingen. In 1871showde hij zijn eerste schilderij bij de National Academy.
De elite van St. Louis besloot de rol van mecenas te spelen en zond de jonge schilder twee jaar naar Europa, om te beginnen de Academie voor Fijne Kunsten in Munchen. In ruil voor de goedgeefsheid moest Chase Europese kunstwerken aankopen voor de particulier verzamelaars die hem sponsorden. In 1877 reist Chase naar Venezia met collegas Frank Duveneck en John Henry Twatchman. De rog van gisteren is in Venezia geschilderd. Daarna keert hij terug naar de Verenigde Staten waar hem een stralende loopbaan als portretschilder van de beter gesitueerden wacht. Maar hij schildert ook veel landschappen en stillevens. Hij trouwt met Alice Gerson en samen krijgen ze acht kinderen, die regelmatig in de schilderijen figureren.
Zijn stillevens hebben vaak dode vissen als onderwerp tegen een donkere achtergrond. Ronduit kleurrijk zijn dan weer zijn schaarse groentestillevens. Zoals dit met mooie geribde tomaten, wortelen, bleekselderij, kool, meiraapjes en komkommer en een heel dode vogel. Dat ziet er wel heel smakelijk uit.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage