<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, februari 27, 2010

Worteltjes van eigen teeltVolgens Turkenburgs Handboekje mogen eind februari de eerste rijtjes wortelen al de grond in, zaaien mag mits op een beschutte plek, beter is te wachten tot na half maart. Dat ga ik niet halen dit jaar, trouwens, ik vind het buiten nog wel een beetje te winters. De kornoelje bloeit nog niet, de hazelaar begint net wat katjes te laten kleuren, er ligt een lichtgroen waas over de treurwilgen, maar verder is het nog maar kaal.
Ik wacht dus nog even, vooral ook omdat ik zaaibakken op hoogte in de planning heb.
Mijn voorkeur gaat dit jaar naar de ietwat trendy minigroenten. Ik moet kiezen tussen Little Finger, ter grootte van een flinke pink, of Parijse Markt, ronde worteltjes met de afmeting van een stevige radijs. Moeilijk kiezen, maar ik denk toch dat het de laatste worden.
Worteltjes zijn trage kiemers. Wil je de hele zomer door verse worteltjes uit de tuin, dan kun je volgens Turkenburg (een gidsje van voor WOII) het beste een nieuwe rij zaaien zodra het prille loof van de rij op komt. Kan wel een week of drie, vier duren. Worteltjes uit eigen tuin is dus ook een kwestie van geduld.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage