<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, maart 05, 2010

Eten met een Reden!


Vanavond in Utrecht, Eten met een Reden, over koken en eten in tijden van crisis. Eigenlijk hebben wij meer tijden van crisis gekend in onze geschiedenis dan tijden van waanzinnige overvloed, zoals de laatste decennia van de vorige eeuw. We kenden wel tijden van betrekkelijke welvarendheid, maar of die alle lagen van de bevolking bereikte is de vraag. Maar goed, het gaat vanavond om sober eten en honger tijdens de economische crisis van de vorige eeuw, eind jaren twintig, begin jaren dertig.
Eten ging op de bon, distributie bepaalde het wat en wanneer.
De kookboekjes van die tijd gaan er nog van uit dat er iets te krijgen is, en dat dat betaalbaar is, en dat je daar zuinig mee kunt koken. Zuinig qua voedsel, maar ook qua bereidingswijze. Hooikist, krantenzak, het bespaarde brandstof.
Aardappelen, ons volksvoedsel nummer 1, goed opkoken en dan in de hooikist laten nagaren. Voldoende hoeveelheid koken voor twee dagen, kun je ze de tweede dag pureren of opbakken in namaakboter of olie. Daar is eigenlijk ook in tijden van welvaart helemaal niets mis mee.

Vanavond is de voorstelling trouwens uitverkocht. Morgen zal ik er hier over vertellen. Ben benieuwd wat voor vragen er op me af komen!

http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl/voorstellingen/3314//eten_met_een_reden_de_aardappeleters/

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage