<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, maart 01, 2010

GoudstukkenEen vriendin die de worteltjesdraad volgt, vroeg of ik niet nog een recept had. Ze had nog een restje winterwortel. Je kunt er tzimmes van maken. Eigenlijk is dat een recept voor Rosj Hajana, het joodse nieuwjaarsfeest, maar het is - zonder de symboliek - altijd wel een lekker recept.
Volgens Claudia Roden is dit het verhaal er achter: de plakjes wortel lijken op gouden munten, als symbool voor voorspoed en rijkdom. De honing die in het gerecht gebruikt wordt symboliseert de hoop dat het nieuwe jaar zoet wordt. Het recept is voor een gastmaal met zes personen qua hoeveelheden. Beetje minder van alles kan dus ook.


Tzimmes

Dit heb je nodig: 750 gram wortelen in plakjes, 3 eetlepels ganzenvet, eendenvet, boter of olijfolie, zout, het sap van een sinaasappel, een kwart theelepel gemberpoeder, 2 eetlepels honing.

Zo doe je het: sauteer in een pan met dikke bodem de wortelen in het vet en schep ze regelmatig om. Voeg de rest van de spulletjes toe en zoveel water tot alles net onder staat. Doe de deksel op de pan en laat de wortelplakjes (beet)gaar worden. Haal dan de deksel van de pan af en laat het vocht inkoken tot er een mooie glans ontstaat.

Claudia Roden vindt dat je de worteltjes wel een half uur moet koken. Kan aan de hoeveelheid liggen. Wij vinden voor de helft van de hoeveelheid de helft van de tijd meer dan genoeg. Eigenlijk is vijf minuten koken en dan nog een poosje inkoken al genoeg om beetgare goudstukken te krijgen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage