<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, maart 18, 2010

Hofwyck - vervolgInderdaad, ik had nog een stukje Hofwyck beloofd, maar er fietste dus een vogelbekdier door mijn hoofd. Lees verder over Hofwyck. Het landgoed mat 125 bij 410 meter en met de denkbeelden van Vitruvius in de hand werden de tuinen ontworpen. Het ontwerp weerspiegelt de verhoudingen van het menselijk lichaam, die volgens de Romeinse bouwkundige het uitgangspunt waren voor de verhoudingen in de bouwkunde. Het huis staat hier op de vogelvluchttekening op de plaats van het hoofd.
In 1981 reconstrueerde R. J. van Pelt de tuinen op papier met Vitruvius in het achterhoofd. Als het huis het hoofd is, dan is het voorplein de halspartij, de oprijlanen zijn de armen, de driesprong in de benedentuin de kniegewrichten.
De doorgaande weg dwars door het landgoed van Voorburg naar Rijswijk kreeg de functie van middel.
Huygens kreeg bij het uitwerken van zijn plannen advies van de architect Jacob van Campen. De benedentuin biedt plaats aan een heuvel met uitkijktoren. Daarvandaan kon je den Haag en tot ver de omringende dorpen zien.
De uitkijktoren op de heuvel is een nakomertje. Er stond eigenlijk een zuil ter nagedachtenis aan Huygens eerste vrouw Sterre, die al in 1640 overleed. De zuil viel ten prooi aan de bliksem en werd niet hersteld.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage