<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, maart 03, 2010

Ongezond in EgypteHet lijkt erop dat het rijke offervoedsel de priesters in het oude Egypte de das om hebben gedaan. Veel van de mummies van priesters hebben verstopte aders blijkt uit scans.

Het was gebruikelijk in die tijd dat de priesters het offermaal mee naar huis namen om daar hun huishouden mee te voeden. De hemel weet dus wat er met de niet gemummificeerde leden van gezin en huishouding is gebeurd. Van de priesters weten we dat dus wel. Weinig lichaamsbeweging mag je aannemen. Maar vooral te rijk, te veel en te vet voedsel, als de hieroglyphen op de tempelmuren tenminste een waarachtige opsomming van de offergaven weergeven.
Artherosclerose is dus geen moderne ziekte, maar tenminste tweeduizend jaar oud, aldus een publicatie in The Lancet van de hand van hoogleraar Egyptologie van de universiteit van Manchester Rosalie David.

Volgens de muurteksten offerden de priesters drie maal daags rundvlees, gans, brood, fruit, groente, koeken, wijn en bier. Na het ritueel ging het eten mee naar huis.
Met groente en fruit is natuurlijk niet veel mis, maar ganzenvlees bevat meer dan zestig procent vet, waarvan twintig procent verzadigd. Het brood en de koeken waren verrijkt met vetten, melk en eieren.

De goden kregen veel meer en rijker te eten dan de gemiddelde - praktisch vegetarische - Egyptenaar. Dat menu bestond meestal uit bruine bonen, melokhia (soort boomspinazie) en hamine eieren, vis en knoflook.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage