<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, april 06, 2010

Artisjok


Of we ook iets speciaal lekkers gegeten hadden met deze feestdagen, vroegen ze. Ja, dat hadden we zeker. Eigenlijk vanaf vrijdag iedere dag een lekker hapje. Vooral nu de kruiden buiten staan en roepen: pluk mij, proef mij!

Bij onze Marokkaanse grootgrutter Aziz lagen prachtige artisjokken. Die moesten natuurlijk mee, zaterdag, al leek het zonde en jammer om zijn prachtige etalagestilleven te verstoren. En in de Essen und Trinken van deze maand trof ik een verleidelijk recept aan om artisjokken te koken. Daar was het een bijgerecht bij een lamsstoofschotel. Wij maakten een variant als voorafje. Dipje van mayo met groene olijf en kappertjes erbij.

Kruidige artisjokken

Dit heb je nodig: per persoon een artisjok, 1 onbespoten citroen, 2 blaadjes laurier, 3 takjes tijm, 3 takjes rozemarijn, 2 gekneusde tenen knoflook. De kruiderijen zijn berekend op vier sjokken.

Zo doe je het: Je snijdt de stelen van de sjokken af, en knipt zo nodig de scherpe punten van de blaadjes, of je snijdt de bovenste centimeter van de sjokken af. Je vult een pan met water, doet daarin de kruiderij en een schijfje citroen, doet er de artisjokken in, zorgt dat ze rechtop blijven staan, deksel erop, aan de kook brengen, nog een kwartiertje laten koken op een laag vuur. Dan vuur uit, even laten staan in de pan, dan uit de pan even laten afkoelen tot aanraakbaar en opdissen op een bordje. Dipje erbij, klaar.
De artisjokken houd je overeind door er een stuk keukenpapier over te leggen, aangedrukt met een schuimspaan, deksel erop, gaat helemaal vanzelf. Bij twee artisjokken heb je zelfs het papier niet nodig, dan doet de schuimspaan, stevig aangedrukt en vastgeklemd met de dekstel, het werk.

Verrassend hoe rijk de smaak van de artisjok werd door deze kruidige behandeling. Voor herhaling vatbaar.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage