<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, april 20, 2010

Das en Daslook


Een bezoekje aan Zuid-Limburg is goed voor het opdoen van energie en inspiratie. Er is altijd wel een muziekfestival of concert, de natuur lokt je naar stille plekken. De boerenzwaluwen vlogen kwebbelend over de weilanden langs de jeker, de holle wegen waren omzoomd door pril groen, de uitgesleten overstekpaden van de das weer duidelijk zichtbaar. De fruitbomen stonden volop te bloeien, duidelijk is de natuur er wat verder dan hier in het midden van het land.
Met het pasverschenen boekje Op zoek naar Das, Maretak en Vliegenorchis van Olaf Op den Kamp kan de wandelaar er op uit om al dat fraais tot in detail te ontdekken. Het is een handzaam boekje, dat zo in de jaszak past, met praktische kaartjes. Alle opvallende planten waar je langs loopt worden benoemd, tot en met de wilde marjolein, het fluitekruid en de dovenetel toe. En of je ook op de dieren wilt letten: rode sprinkhanen, wijngaardslakken, vroedmeesterpadden. Het is een boekje om blij van te worden en direct de wandelschoenen aan te trekken.
Daslook staat er ook in Zuid-Limburg, maar dat is beschermd. Culinair is het heel aantrekkelijk. Gelukkig ken ik iemand die het in de tuin heeft staan daar, dus een beetje meenemen is geen probleem. Lekker als vulling van een omelet, bijvoorbeeld. Even laten smelten in een klontje boter of een scheutje olie, tot het net flauwgevallen is. Dan verstoppen in een dubbelgevouwen niet te dikke omelet. Nagenieten van Limburg. Ook heel plezierig.

Op zoek naar das, Maretak en Vliegenorchis
Tien Natuurwandelingen in Zuid-Limburg
Olaf Op den Kamp
Uitgeverij TIC
ISBN978-90-78407-62-1
Voor elf euro min een duppie heb je 144 paginas wandelplezier in huis.
www.uitgeverijtic.nl

Labels:

1 reacties:

Blogger hannie zei...

Hier in het stadspark staat er gigantisch veel daslook. De afgelopen weken hing er dus weer een heerlijke eetlustopwekkende geur. Eeen paar jaar geleden heb ik maar eens stiekem een paar plantjes gejat en in mijn tuin gezet. Het begint nu eindelijk eens een beetje te woekeren. Heerlijk, inderdaad vooral in een omelet of roerei.

19 mei 2010 om 23:11  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage