<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, april 16, 2010

Jheronimus Bosch 500 en de ontbijtkoek


Volgende maand, zondag 16 mei is de aftrap van een keur aan activiteiten ter voorbereiding op het Jheronimus Boschjaar in 2016. Dan koken teams uit verschillende wijken van Den Bosch een diner met streekproducten het Bosch Diner. Het is een heuse competitie, met een jury waarin de chef van de Raadskelder, Pierre Wind en nog een aantal prominenten. Gisteren was een warming up avond voor de kookteams en ik mocht daar vertellen over de keuken van Bosch tot Beatrix. Daarna vertelde een Eko-boer over streekproducten. Want zomaar vrij uit koken is er niet bij, asperges, aardbeien, sucadelappen, een aantal producten staan vast. Ik ben reuzebenieuwd en ga zondag de 16e zeker kijken en proeven.
Wat altijd leuk is om te vertellen: hoe lang we al ontbijtkoek en de voorlopers daarvan gebruiken om sausjes te binden. De vraag wie er in de zaal met koek sausjes bindt voor bij het wild of runderlappen ontketent een waren hausse aan positieve reacties, waarbij meteen de toepassingen en recepten je om de oren vliegen. Prachtig. We doen dat namelijk al minstens vijfhonderd jaar! Verbazing, we hebben wel degelijk een eetcultuur in dit land, die keurig aansloot bij die in de omringende landen. En dit is daar een prachtig voorbeeld van. Er staat zelfs een recept in het Notabel Boeckxen uit 1514, met de vermelding dat deze Liefkoeck (denk aan de Duitse Lebkuchen) gebruikt wordt om sauzen te binden.
En dan is er in Den Bosch nog eens een bakker die in de catacomben van het familiebedrijf een eeuwenoud recept vond. Continuiteit van smaakvoorkeuren blijkt soms groter dan veranderzucht en mode.
Het plaatje is niet van Bosch, maar van een Neurenberger koekenbakker.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage