<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, april 25, 2010

Prei


De eerste zomerpreitjes staan in de moestafel (op de moestafel? in het moestafelbed?)en nu is het wachten en kijken of ze aanslaan. Deze loot aan de Allium-stam is een van de pakweg zeshonderd verschillende soorten in de wereld. Vermoedelijk zijn ze via de Kaukasus, Centraal Azie, de Himalaya bij ons beland, het is nog niet helemaal duidelijk. Maar zeker is dat de Grieken en Romeinen de gedomesticeerde versie al kweekten. En ook is er - dus al weer veel ouder - een kleitablet gevonden uit de Babylonische tijd met een recept voor een soep of brij van prei, duifjes en gerst.

Dit zijn de instructies:

Halveer de duif. Je hebt ook wat ander vlees nodig. Doe het in water. Voeg vet en zout naar wens toe en gekruimelde gerstenkoek, en ui, prei, knoflook en groene kruiden, die je eerst in melk hebt laten trekken.

Deze prei zal er anders uitgezien hebben dan de dikke groene lange stengels die je nu in de winkel of op de markt ziet liggen. Meer zoals de Arabische kurrat, die ranker, slanker en kleiner is, met een kleine bolling aan de voet. Maar de term kurrat lijkt inmiddels voor allerlei Alliumsoorten gebruikt te worden. Van bieslook, via bosui tot prei. Verwarrend.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage