<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, mei 28, 2010

Radijsjes


Het blog bestaat nu drie jaar, daarmee schijn je jezelf tot de serieuze bloggers te mogen rekenen. Er valt ook zoveel te vertellen over de moestuin, geschiedenis, het eten, de boeken, de natuur... En het valt op dat er nog steeds veel te ontdekken is. Neem nu deze simpele radijsjes, gewoon op de moestafel gezaaid en nu geoogst. Ze zijn heerlijk pittig, hebben beet en daarmee lijken ze dus helemaal niet op die bosjes radijs uit de supermarkt die vooral waterig en een beetje week zijn.

Volgens de Verstandige Hovenier begeert de radijs tamelijk vette aarde en kan zij gezaaid worden zodra de vorst over is. Staat niet bij of dat over nachtvorst gaat. Je moet ze dan wel op het zuiden zaaien, zodat ze de warmte van de hof meekrijgen, dan kun je al vroeg oogsten. Stug blijven doorzaaien, dan kun je het hele zomerseizoen en een stuk van de herfst blijven oogsten.
Je schijnt de smaak van de radijs te kunnen beinvloeden door het zaad in zoete wijn of water waar rozijnen in gekookt zijn te weken.

Deze wijsheid vraagt om een experiment. Zoete wijn heb ik niet, maar rozijnen wel. Een vergelijkende proef is in de maak. Eerst deze even opeten.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage