<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, juni 01, 2010

Asperge Allerlei - vervolgZelf asperges kweken is een kwestie van geduld en de goede grond. Hier op de klei moet je er niet aan beginnen, maar wie er aardigheid in heeft kan op zandgrond aan de gang. Kost een paar jaar, maar dan kun je oogsten. Greppels graven, bedden maken, zaaien of stekken planten. De stekken plant je op rij in de lengte, asperges wortelen horizontaal. En ze willen mest, veel mest. Van paard, of - zoals de Verstandige Hovenier zegt: mist van menschen.

Twee jaar na het planten zijn de asperges geschikt voor de oogst. Kan wel na het eerste jaar, maar dan zijn de planten eigenlijk nog te zwak. De asperges zijn natuurlijk niet allemaal tegelijk oogstbaar, af en toe steekt er een zijn kopje op. Wil je een maaltje bij elkaar sprokkelen van de eigen rij, dan kun je een potje omgekeerd boven de kopjes zetten. Zo blijven ze blank.

Asperges oogst je gewoonlijk vanaf half april, maar is het erg koud, dan kan dat wel eens pas in mei gebeuren. Traditiegetrouw stopt de oogst met Sint Jan.
Na den langsten dag mag men niet meer inoogsten, tenzij van een bed dat opgeruimd wordt, aldus Turkenburg. Die vindt als zaadverkoper dat je ook best zelf asperges kunt zaaien. Kost het nog een jaartje meer. Je kunt ook voor snelle oogst meteen tweejarige planten aanschaffen. Die met breede neuzen zijn het beste.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage