<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, juni 10, 2010

citroenmelisseWie het eenmaal in de tuin laat woekeren raakt het nooit meer kwijt: citroenmelisse. Het is wel een leuke redelijk opschietende bodembedekker, maar hij wil meer bedekken aan bodem dan praktisch is. Tussen de tegels en stenen, de randjes tegen de schuur aan, overal groeit citroenmelisse. Ruikt heerlijk als je er op staat, of even je handen door haalt. Maar handig? Nee. Dus er wordt gerooid. Eetbaar is het spul wel, maar de mode om een paar blaadjes bij ijs of aardbei op te dissen is een beetje voorbij. Wat doe je met citroenmelisse om het woekeren tegen te gaan?
Maar weer eens bij de Verstandige Hovenier spieken. Die leert mij een tweede naam: Consilie de Greyn. Spannend, maar waar zou het op slaan? Moet uitgezocht.
Wat je er mee kunt doen? Gedestilleerd water van maken, olie of conserven en extracten. Beetje kruidendokter dus. En leuk om te weten: hang je het kruid bij de bijenkorven, dan zwermen de bijen niet uit, maar blijven ze bij hun woonplaetse.

Ook de kruidenbijbel ziet niet veel culinaire toepassingen voor dit kruid, vooral voor in de thee. Nu ja, woekeren laten dan maar.

Labels:

1 reacties:

Blogger Saskia zei...

Jammer dat er niet zoveel culinaire toepassingen zijn. Net een pot citroenmelisse van mijn schoonouders gekregen. Houdt het ook de muggen niet weg? Is het toch nog ergens nuttig voor :-).

11 juni 2010 om 11:17  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage