<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, juni 05, 2010

Huiselijke tafereeltjesGisteren was er een bijeenkomst van het Egodocumentenclubje in Amsterdam. We werden bijgepraat over de rol en de functie van het (zelf)beeld. Veel plaatjes gezien dus. Waaronder die ontzettend vertederende tekeningen die Jacob de Vos aan het begin van de 19e eeuw van zijn zoontjes maakte. Hun spel, hun belevenissen, hun wereld. Met zoveel liefde en humor. Zijn vrijwel dagelijkse tekeningen van het huiselijk leven van de familie De Vos gaan soms vergezeld van een versje, soms van een enkele opmerking. Grappig en speels.
Wat heeft hij van zijn kinderen genoten.

Jacob volgde eind 18e eeuw een opleiding bij het departement der tekenkunde van de Maatschappij Felix Meritis. Zijn fortuin maakte hij in de handel. Hij kleedde zich naar de laatste Franse mode. Als goede Bataaf volgde hij de trend te genieten van het huiselijk leven. Hij tekent zijn kinderen in de periode 1803-1808, wanneer het na een woelige tijd wat rustiger is in de stad.
Eveline Koolhaas-Grosfeld maakte er een paar jaar geleden een prachtig boek van: Vader en zoons, Jacob de Vos en de getekende dagboekjes voor zijn kinderen. Het is nog te krijgen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage