<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, juli 09, 2010

Die Praktische LieschenGisteren op struinexpeditie in de boekwinkels van Leiden. Resultaat: een vrolijkstemmend stapeltje. Prachtig is het Das Praktische Lieschen, geschreven door Lieschen Froelich, pseudoniem van Marie Ille. Zij werd in Furth geboren in september 1855 en overleed in november 1927.
Marie ging naar de kunstacademie in Neurenberg en vervolgens naar Muenchen. Omdat ze wegens ziekte jarenlang bedlegerig was, begon ze te schrijven. Kinderboeken met zoetige titels als het wonderscheepje, of zonnenschijntje, die ze ook illustreerde. Heel populair waren haar Schoolmeisjesverhalen uit 1887, dat negen herdrukken beleefde. En waar ik nog naar op zoek moet: Ze heeft een berijmd kinderkookboek gemaakt: Das Kranzschen in der Kueche.
Des te opmerkelijker is dit Praktische Liesje, een receptenboek met heel klassieke (aal in salie), maar ook heel moderne (maiskolven, gevulde tomaten) recepten uit 1925. Dit exemplaar is niet veel gebruikt. Toch even kijken waar het openvalt: bij de recepten voor kalfshart. Hier is er een:

Gevuld Kalfshart


Haal het binnenwerk uit het hart en snijd het fijn. Maak een vulling van witbrood en ei, ui en peterselie. Meng daar het fijngesneden hart door en stop dat terug in het uitgeholde hart. Naai dit dicht. Braad het aan in boter met gele raapjes en ui. Giet er vleesbouillon en wijn over en laat het zacht garen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage