<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, juli 08, 2010

Meer suikerDe middeleeuwers aten graag sausjes bij hun gerechten, waarin zowel suiker als azijn ging naast een mengeling aan specerijen. Die zoet-rinse smaak was heel populair. Een goed voorbeeld is deze Sause Dorpfine (interpretatie van de bewerkers van het manuscript: dorpfine staat voor de orpine, vuurrood vanwege de lakmoes, maar zou het niet ook Dauphine kunnen betekenen?)
Hier een hertaling:

Sause Dorpfine

Neem wit brood en rooster het. Neem rode wijn en daar moet je het brood in weken en doe er twee of drie geschilde sinaasappelen bij. Je moet er ook kaneel en een beetje gember en wat galanga bij doen. Dit alles wrijf je met wat lakmoes door een zeef
en doe daar suiker en azijn bij. Wanneer dit alles gezeefd is breng je het aan de kook en als het kookt doe je er merg bij in vingerdikke plakken gesneden. Dit laat je een kwartier sudderen en daarna giet je de saus op een gebraden kapoen. Vervolgens strooi je er gekonfijte karwijzaad op, maar pas als de saus wat is afgekoeld, anders smelt de suiker rond de karwijzaadjes.


Op twee manieren voegde de 16e eeuwse kok dus suiker toe: in de saus en met de gesuikerde karwijzaadjes.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage