<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, juli 02, 2010

Snijbonen


Behalve grauwe erwten voert Pieter Langendijk ook snijbonen op als verstandige kost. Maar dat is toch ook een nieuwkomer in de Europese keuken. Hij wordt kennelijk niet gezien als verwennerij, het is een verstandige groente.

De snijboon is een variant van de pronkbonen, de phaseolus coccinus.Oorspronkelijk komt deze plant uit de berggebieden van midden-Amerika en Mexico. Vermoedelijk stamt de pronkboon af van de wilde Phaseolus formosus. In de Azteekse keuken speelden bonen - naast mais en pompoen - een hoofdrol. Ook de Amerikaanse en Canadese Indianen teelden bonen voor hun dagelijks maal. Maar dan gaat het om andere varianten van de phaseolus.
De snijboon is geen droogboon, maar een primeurgroente.

De phaseolusbonen zijn al in de 16e eeuw beschreven door de Spanjaarden en Portugezen, die de bonen natuurlijk meenamen naar Europa. De Verstandige kok rept van Roomse Boonen, zoals de pronkbonen ook wel bekend stonden.
Hiervan zijn verscheyde soorten, deze worden gezet in Maart en rijen. Maar het woord snijbonen komt nog niet voor.
De Verstandige Kock daarentegen geeft een recept Om Tuynbonen, Klim, of Turckse Boonen te stoven. Ik heb de tekst een beetje hertaald.

Neemt Tuyn- of Turckse Bonen gesneden, die opgekookt tot dat ze gaar zijn en dan uitgegoten om te verlekken. Neemt dan gesneden peterselie met boter en zout, een lepel of twee hamelensop tezamen in de pot gedaan dat het wat door stooft, dan de bonen daar bij gedaan, dikmaals omgeschud, men neemt ook wel wat bonenkruid daarop elk naar zijn believen.


Kortom, de bonen worden wel gesneden, maar het woord snijboon schittert niet echt in de tekst. Het is een zeer algemeen recept. Ach, men wist wel hoe het moest. Zelfs de Nieuwe Welervarene Utrechtse Keukenmeid uit de 18e eeuw geeft slechts recepten om snijbonen in te maken. Maar dan wel meteen drie recepten. Voor jonge inlandse snijbonen, voor kleine jonge snijbonen, en voor hele snijbonen. Dat laatste recept is wel apart. Je moet ongesneden snijbonen inmaken voor de salade. Half gaar gekookt en in de pot met peper en zout, overgoten met goede wijnazijn, die je eerst gekookt hebt met een hand gras in een roodkoperen bekken. Curieus, wat zou de rol van dat gras zijn?

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage