<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, augustus 27, 2010

Aardappelen en preiWie een moestuin bezit eet langs de plant met de seizoenen mee. En je gaat combineren gewoon voor de kleurcombinatie, of omdat er net niet genoeg prei is, of gewoon voor het experiment. Maar een combinatie met aardappelen is al vanaf de 19e eeuw geliefd. Rijntje Biljardt geeft in 1840 geen enkel puur aardappelrecept, het is altijd zuurkool met, ui met, wortelen met. Kortom: de aardappel is (aan)vulling, geen hoofdbestanddeel, behalve bij de soep.

De combinatie van aardappelen en prei in de soep heeft tot een beroemd recept geleid, de Vichyssoise, die je koud eet. Het weer is er niet helemaal naar, koude soep. Je kunt hem eigenlijk ook prima warm eten.
Volgens de zeer Amerika-centrische Food Chronology is die gekoelde versie bedacht in het Carlton Ritz in New York in 1917. De chef Louis paste zijn moeders recept voor soep Bonne Femme aan. De naam leidde hij af van Vichy, het kuuroord dat twintig kilometer van zijn geboorteplaats in Frankrijk lag. Gezien de hoeveelheid room die er in gaat is die link mij geheel onduidelijk. Of misschien ook juist weer niet. De Fransen claimen de vinding natuurlijk ook, het is gewoon een traditioneel gerecht dat in het kuuroord geserveerd wordt. Het recept vind je in de link
http://tinyurl.com/28ghxtu

Labels:

1 reacties:

Anonymous Yvon zei...

Koud lijkt me zo'n aardappel-preisoep niks. Ooit wel dit recept uit een blad gescheurd, van een herenkookclub http://www.smulweb.nl/1109828/koken/recept/Aardappel-truffelsoep en als er prei bij gaat, houd ik een Canadees recept aan waar nog bacon en selderij bij gaat. Allebei wel machtig!

28 augustus 2010 om 00:15  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage