<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, augustus 30, 2010

Aardappelen met doopDe dampende schaal piepers op tafel als eenpansmaaltijd is natuurlijk bekend van het schilderij van Van Gogh. Al was hij niet de enige die deze karige maaltijd vastlegde. Armoede betekende weinig en eentonig eten. Twee keer, of als er al drie keer werd gegeten, drie keer per dag aardappelen. Zo uit de schaal met mosterd of spekvet als doop, aardappelen door het brood, aardappelen gepureerd met geklutst ei uit de oven, aardappelmeel door de pap in plaats van peulvruchtenmeel. Maar vooral die doop. Voor af en toe best te doen, maar op de lange duur ongezond. Alsof je nu de hele dag frites met mayonaise zou eten.

Misschien is de schaal met dampende aardappelen, waarbij dan nog vlees en groente kwam, wel voortgekomen uit die armoede. Het begon met aardappelen en als je dan wat geld had, kwam er wat bij. Het zal het dictaat van de huishoudschool wel geweest zijn om de heilige drie-eenheid aardappelen, vlees en groente voor te schrijven. Ik zoek nog even door of ik meer kan opduikelen over de toenemende rol van de piepers in ons dagelijks eten. De introductie van de pieper valt te lezen in mijn boeken Twintig Eeuwen en Mozarts Menu. Dit maal gaat het mij dus om het ontstaan van het trio aardappelen-vlees-groente. Want volgens mij heeft dat een rol gespeeld bij het totale gebrek aan belangstelling voor ons eten dat je bij veel mensen nog steeds kunt waarnemen. Als de maag maar gevuld is, lijkt het motto.
Meatless Monday is een heel geschikte dag voor gekookte aardappelen met mosterd. Daar hoef ik geen recept voor te geven! Maar ik zou er wel een spannende salade met peulvruchten als begeleiding bij doen, voor de smaak, de voedingswaarde en de vitamines.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage