Aubergine

We kochten een heerlijke biologische glanzende aubergine bij de Buytenhof in Rhoon. Ligt me aan te kijken: wat ga je met me doen? Klassiek onderdeel van de ratatouille, maar ook babaganoush een mogelijkheid, of nou ja, weet het nog niet.
De aubergine is een nachtschade en vanwege de donkere vruchten eeuwen lang eng gevonden, immers de zwarte besjes van de nachtschade zijn heel giftig. Dan zouden die grote vruchten ook wel niet deugen. Het is een vrucht waarvoor veel namen zijn bedacht in alle talen: aubergine, melanzane, eggplant (dat lijkt dan toch meer op de witte variant op het plaatje), brinjal, berenjenas en Dollapfel. Het eerste recept staat waarschijnlijk in een Spaans kookboek De guisades manjares y potages van Ruperto de Nola uit 1520. Een eeuw later zullen ook de Noord-Europeanen het aandurven de aubergine te consumeren. De Chinezen gingen ons ruim voor. Al in de vijfde eeuw voor onze jaartelling kweekten ze deze Solanum melongena, maar naar alle waarschijnlijkheid begon het cultiveren in India, de bakermat van de wilde aubergine.
Labels: Aubergine
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage