<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, augustus 16, 2010

BuitenAan de struiken voor het raam hangen dikke druppels, de lucht is egaal grijs, heerlijk om binnen te kunnen zijn op een droge, beschutte, warme en comfortabele plaats. Ben altijd zo blij dat ik geen Neanderthalertje was.
Omdat wij een goed omschreven binnen hebben, kunnen we buiten ook beschrijven en er op verschillende manieren van genieten. Je hebt het bekende en het onbekende buiten, het getemde en het ongetemde buiten. Al is er in onze zeer wijde omgeving weinig ongetemd buiten meer te vinden. Buiten vinden we leuk, mits overzichtelijk.
In onze vrije tijd genieten we van natuur die geen ongetemde natuur meer is en eigenlijk eerder met park aan te duiden is. Dat deden ze in de middeleeuwen ook al: de bossen temmen. De adel was veel op pad, met een comfortabele tent erbij. Waar doet dat aan denken? Aan onze vakantie van nu? We pakken een tent of een huisje op wieltjes en trekken er op uit. We nemen ons binnen - inclusief het nodige comfort - mee naar buiten. Terwijl we direct in onze woonomgeving de natuur stevig aan banden leggen met een veegtuin, round-up en een bladblazer of stofzuiger tegen de vieze blaadjes. Natuur is een beetje eng, met al die krioelende en rondvliegende beesten, die niet zo charmant zijn als een vlinder of libel. Hoe prettig binnen ook is, zonder buiten kunnen we niet. We zouden daar niet zo tuttig over moeten doen.

In september gaat de serie lezingen op de zondag in Kasteel Groeneveld weer verder. Te beginnen zondag 12 september om half twee, een imaginaire reis naar buiten van Katja Rodenburg.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage