<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, augustus 03, 2010

Gans gepekeld


Voor de Canadees had het pekelbadje niet gehoeven, het was zelfs een beetje jammer. Het pekelen zorgt voor mals vlees, maar wel met een eenheidssmaakje. De grauwe ganzenborst knapte er wel van op, een stuk malser en verfijnder van smaak dan de gans verse. We bereidden de pekelborsten (eerst een paar keer verwaterd om het zout er een beetje uit te trekken) op dezelfde manier als gisteren om weer te kunnen vergelijken. Dus met het restje pancetta en kruidnagel. We namen meer kruidnagel en legden voor de smaak ook wat wilde peperkorrels tussen gans en spek. Wilde peper - vuatsiperifery om precies te zijn - is heel geurig en past dus prima bij kruidnagel en ganzenvlees. De borsten gingen weer veertig minuten de oven in en het resultaat was opnieuw verbluffend. Wat een heerlijk vlees. We hebben weer zitten smullen

Wat zouden wij de boeren en de vogelstand helpen wanneer de wilde gans gewoon bij de poelier te koop zou zijn. Bij voorkeur op bestelling, of op twitterafroep. Dan krijg je hem lekker vers.

Op het plaatje lopen prachtige ganzen over een Egyptisch fries, oude gans dus, maar ook nu nog zeer levend.

Labels:

3 reacties:

Anonymous Robin zei...

Hoe lang heb je ze gepekeld?
Ik maar 2 uurtjes, een beetje voor het idee van ontsmetten en "ontbloeden" van de buitenkant.

3 augustus 2010 om 17:26  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Hier lagen ze 24 uur in een licht pekelbadje. Daarna heb ik ze twee keer twee uur verwaterd, uit laten lekken en afgedept. Werkte dus prima. Maar ja typisch geval van learning by doing.

4 augustus 2010 om 06:58  
Blogger Lizet Kruyff zei...

O ja, en vanwege het bloederige eerste bad, heb ik dat halverwege een keer vervangen.

4 augustus 2010 om 07:12  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage