<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, augustus 13, 2010

Gezond eetpatroon


De Elsevier van deze week schotelt de lezers een artikel voor met de titel Slank en Gezond. Foto van lachende dr. Frank en Sonja. Tja. Komkommertijd, dan krijg je dat. Maar in de 18e eeuw wisten ze al wat een gezond eetpatroon was. Lees maar even mee in het Leipziger Kochbuch uit 1745.


Of het gezonder is slechts eenmaal of meer keren per dag te eten?


Veel en vaak eten is nog voor het lichaam noch voor de geest gezond.
Veel maar eenmaal eten is al wat minder ongezond
Weinig en regelmatig eten is veel beter. Voor volwassenen is dat zelfs noodzakelijk.

Volgt een heel betoog over hoeveel een mens per dag eigenlijk nodig heeft. Twee keer per dag je buikje rond eten, is niet verkeerd, mits het goed verteerbare kost is. Kinderen moeten drie keer per dag eten, want die zijn nog in de groei. Maar pas de porties aan, niet volproppen, die koters! En wie zwaar lichamelijke arbeid verricht moet ook drie keer per dag brandstof tot zich nemen. Maar wie geen of zittend werk verricht heeft aan twee keer per dag genoeg.

Even rekening mee houden: het is de tijd dat er nog geen kunstlicht bestond, en dat men dus - kaarsen waren duur - alleen in de zomermaanden lange dagen kende. Nu zijn onze (werk)dagen allemaal even lang te maken. Drie keer per dag eten is dan wellicht een prima idee, ook al verricht je zittend werk. Kwestie van balans in wat je eet en hoeveel.
Wat Elsevier ervan vindt lees je - ook online - op pagina 62
http://weekblad.elsevier.nl/
En wie wel een adviesje kan gebruiken of bijgepraat wil blijven leest natuurlijk het blog van Yneke Vocking
http://www.voedingsadvies.info/weblog/weblog.php

Nee, die foto, dat zijn niet mijn voeten.

Labels:

4 reacties:

Blogger Iwan Westdijk zei...

Biologisch eten was toen ook heel populair, toch!? ;)

13 augustus 2010 om 07:32  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Nogal logisch, biologisch ;-).

13 augustus 2010 om 09:25  
Blogger Yvon zei...

'Veel maar eenmaal eten is al wat minder gezond'? Huisgenoot doet dat en aan zijn groeiende omvang te zien is dat bepaald niet gezond. Werd die dr. Frank niet net zo hard neergesabeld als La Bakker? (Als ik de goede voor me heb met doktersjas?)

13 augustus 2010 om 11:28  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Wellicht was huisgenoots omvang nog meer gegroeid als hij de hele dag veel at. Maar ach, 18e eeuwse wijsheid is toch wat achterhaald. Je kunt je wel voorstellen dat veel eten rond de klok van drie - nog genoeg daglicht in de winter - en de hele dag bier drinken want drinkwater niet zuivergenoeg - je wel door het etmaal heenhielp. Maar dat is louter hypothese, geen experiment.

13 augustus 2010 om 11:34  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage