<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, augustus 15, 2010

Gezond


Nog lang heeft de humeurenleer bepaalt wat gezond of ongezond eten was. Ook in de Borgerlijke Tafel van Blankaart blijkt dat. Ander belangrijk onderwerp: wekt eten de lust op? Dat wil de lezer natuurlijk wel even weten. Ik duik even in de kruiden.
Om lang en gezond te leven moeten vooral vrouwen selderij eten, bij middagmaal en avonddis. De nuttigheid van de sellerye is vooral voor de vrouwtjes: die haar in alle saken wel doet wesen.

Naar verder zijn kruiden en jonge groente er vooral voor het lekker. De jonge, gele stronkjes andijvie, gezond, maar liefst zonder azijn en nog gezonder wanneer je ze meestooft bij wat vlees. Peterselie? Niet weg te denken. Zuring niet te vaak, maar snijbiet is van grote nuttigheid. Kervel en alles wat je daarmee maakt (soep, taart, koekjes, saus) wordt gezond geacht, maar je moet het niet te vaak eten. Pmpernel, raket (rucola), kattekruid of nipt (nepeta) dragon en sterrekers zijn welriekende toekruiden die een salade zeker zullen opsieren. Hopscheuten, paardenbloem, cichorei ook, maar geen azijn erbij! En dan komt het lustopwekkende weer: Artisjokken zijn goed om de jonggetrouwden wat tegemoet te komen. En in een terzijde: het is ook goed voedsel. Gelukkig maar. In ieder geval blijkt dat er in de 17e eeuw een groot aanbod aan groente op tafel kwam en dat zulks zeer gezond werd geacht.

Hop
Op het plaatje een hopplant. Vroeger waren er hier langs de Maas tussen Den Bosch en Heusden hopplantages ten behoeve van de bierbrouwers in Den Bosch. Daar is weinig meer van over, alleen Gulpen Bier beschikt geloof ik nog over een hopplantage in Zuid-Limburg. Ik heb wel hopplantages in Beieren gezien, het is een mooi gezicht en het ruikt er heerlijk. Het eten van jonge hopscheuten is een beetje een culi-hype de laatste jaren. Vergeten groente enzo. Zeker niet onsmakelijk. En dus ook niet ongezond.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage