<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, augustus 10, 2010

KoffietafelgerechtenTijdens het uitlaten van de hond gistermiddag drukte een lieve buurvrouw van een boerderij verderop in de straat mij een schattig boekje in handen. Nog van haar moeder geweest. Het is de derde druk uit 1951 van Koffietafelgerechten van M.J. Krabbe, met 175 recepten. Uitgave van Kosmos in de Nieuwe Reeks Weten en Kunnen. Schitterende voorkant in een stijl die nu ook weer populair is: tekeningetjes van dingen waar je dagelijks mee te maken hebt. De Weck-ketel en bijbehorend glaswerk. Fornuis, wastobbe, pureerzeef, melkpan, koekenpan. Blij mee!

Begin jaren vijftig zag de koffietafel er toch wel wat anders uit dan nu. Wie zou er nu nog kroketten gaan bakken voor de lunch? Of een hazenpeper maken? Of een kreeftensalade? Nou ja, dat laatste misschien voor heel speciale gelegenheden. Bakken van ei of omelet, ja, dat is nog heel herkenbaar. Maar een recept voor een Indische omelet was ik nooit eerder tegengekomen. Zo deden ze het toen (ik zou alle onderdelen roekeloos door elkaar klutsen en tot een omelet bakken):


Indische Omelet


Dit heb je nodig: 4 eieren, 3 lepels melk, peper, zolut, 1 fijn gesnipperde ui, 1 teentje knoflook (heet dan nog pitje), halve theelepel sambal oelek, 20 gram boter, nog tien gram boter.

En zo doe je het: Hak de ui met het teentje knoflook zeer fijn. Voeg de sambal oelek toe en laat deze samen met in de anderhalve lepel boter zachtjes smoren. Bak van de eieren met peper, zout en melk een omelet. Strijk, wanneer de omelet gestold is, het kruidenmengsel erover uit. Sla de omelet dicht of rol ze op. Leg haar op een verwarmde schotel.

Ter verduidelijking: er wordt wel met specerijen gekookt, maar vooral met aroma. Merkwaardigerwijs gaat er door de hazenpeper sojasaus en Spaanse peper, maar geen knoflook. En verder fantastisch veel restverwerking. Dit boekje zou wat dat betreft een opfrisser kunnen gebruiken om Nederland weer restjes te laten eten in plaats van wegwerpen. Je kunt bijna overal hartige koekjes van bakken tenslotte. Smullen.

Plaatje is niet van of uit het boek, want scanner explodeerde vorige week. Maar het is wel een heel erg jaren vijftig plaatje uit Amerika. Hier deden de huisvrouwen het nog veelal zelf, in de USA pakten ze pakjes en zakjes en bakjes. Morgen iets meer over dat Aroma en andere smaakverpesters.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage